Ako ubuduće ne želite primati naše tehničke informacije, molimo ODJAVITE SE S POPISA OVDJE
(s adrese na koju ste primili ovu obavijest).

 
siječanj 2021.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Usporedba WeOS 4.28 i WeOS 5.9
 
 

 
 
 
 

Nova generacija Westermo preklopnika (Lynx, RedFox, Viper serije ) bazirana na novoj hardveskoj platformi pokretana je novim operativnim sustavom WeOS 5, baziranim na također novoj softverskoj platformi. Verzija WeOS 4 kojom su pokretani dosadašnji preklopnici i verzija WeOS 5 dijele određeni broj značajki, ali još postoje razlike u skupu značajki između ove dvije verzije. Postupno kroz razvoj verzije WeOS 5 dodavat će se nove značajke koje se nalaze i u WeOS 4, ali ne nužno sve, dok će neke potpuno nove značajke za Westemo preklopnike biti dodavane samo u WeOS 5.
Važno je naglasiti da WeOS 4 uređaje nije moguće nadograditi na WeOS 5, kao niti WeOS 5 uređaje spustiti na WeOS 4. Razlog tome su različite hardverske i softverske platforme korištene u razvoju nove generacije preklopnika i operacijskog sustava u odnosu na dosadašnje uređaje.

 
 

Općenite stalne razlike (zbog različitog dizajna WeOS 4 i WeOS 5):
     Korisnička dokumentacija: u WeOS 5 postoji "WeOS User Manual" baziran na HTML-u uključen u ZIP datoteku izdanja. Ovo odgovara "WeOS Management Guide" u PDF-u koji je dostupan u WeOS 4.
     Konfiguracijska datoteka: u WeOS 5 je u formatu "json" i uključuje sve postavke. Kao i u WeOS 4 konfiguracijska datoteka je bazirana na tekstu, ali je veća i teža za pregledavanje. U budućim izdanjima postojat će metode za lakše pregledavanje konfiguracijske datoteke.
     Privatne MIB datoteke: u WeOS 4 postoji jedna velika privatna MIB datoteka "WESTERMO-WEOS-MIB". U WeOS 5 su privatne MIB varijable napravljene dostupnima u više (odvojenih) MIB datoteka.
     Zadana IP adresa: WeOS 5 uređaji tvornički dobivaju IP adresu preko DHCP-a i lokalne veze (169.254.x.x/16), te koriste mDNS i SSDP "plug-and-play" protokole za lakše otkrivanje. Kod pristupanja uređaju po prvi put preporučuje se korištenje WeConfig alata ili konzultiranje "Getting Started Guide" dijela korisničkog priručnika uređaja.

Preklopnici - uređaji koje pokreće WeOS softver razine "Standard"
Važnije značajke koje nedostaju u WeOS 5 (ali postoje u WeOS 4):
     SNMP Write: WeOS omogućuje SNMP Read, ali nedostaje podrška za konfiguriranje preko SNMP-a (SNMP Write).
     IEEE 802.1X kontrola pristupa portu i MAC autentifikacija: ove L2 sigurnosne značajke još nisu dostupne u WeOS 5.
     VLAN Q-in-Q tuneliranje: WeOS 5 ima osnovnu VLAN podršku (po portu i VLAN označavanje), ali još nema podršku za Q-in-Q tuneliranje dostupno u WeOS4.
     FRNTv2: nova verzija FRNT-a dodana u WeOS 4.28, ali još nije u WeOS 5. (WeOS 5 ima podršku za tradicionalni FRNT (FRNTv0), zbog čega WeOS 4 i WeOS 5 mogu biti prisutni u istom FRNTv0 prstenu.)

Važnije značajke koje nedostaju u WeOS 4 (ali postoje u WeOS 5):
     Baza MAC adresa po VLAN-u: WeOS 5 ima ugrađenu podršku za MAC-db po VLAN-u. WeOS 4 ima ograničenu podršku za MAC-db po VLAN-u, dovoljnu za neke (ali ne sve) slučajeve.
     RSTP-2004: WeOS 5 podržava RSTP-2004 (IEEE 802.1D-2004), dok WeOS 4 podržava raniju verziju RSTP-a (802.1w). WeOS 5 ima bolju usklađenost s RSTP standardom i surađuje bolje s drugim proizvođačima. Kombiniranje WeOS 4 i WeOS 5 u RSTP mreži daje loše performanse.
     Konfiguriranje auto dogovaranja portova: u WeOS 5 može se ograničiti "speed/duplex" načine koji se oglašavaju kod auto dogovaranja.
     Fleksibilno filtriranje i formati sistemskog zapisnika: WeOS 5 pruža opsežnu potporu za kontroliranje koje se poruke zapisnika šalju na server, te dopušta korisniku korištenje informativnijih formata.

Usmjerivači - uređaji koje pokreće WeOS softver razine "Extended"
Važnije značajke koje nedostaju u WeOS 5 (ali postoje u WeOS 4):
     Sve značajke nabrojane da ih nema u softverskoj razini "Standard".
     IPsec VPN: WeOS 5 još nema podršku za IPsec VPN. Napomena da WeOS 5 podržava OpenVPN/SSL-VPN.
     WeConnect: WeOS 5 čvorovi ne mogu biti uključeni u Westermovu VPN uslugu WeConnect.
     Konfiguracijske razlike/ograničenja Firewall/NAPT/Port Forwarding:
             Podrška za web sučelje: u WeOS 4 Firewall/NAPT/Port Forwarding može se konfigurirati preko CLI i web sučelja. Od verzije WeOS-a 5.9.0, konfiguriranje Firewall/NAPT/Port Forwarding je moguće samo preko CLI. Podrška za web sučelje je planirana za kasnija izdanja.
             Pravila prihvaćanja za lokalne usluge: u WeOS 4 pravila prihvaćanja dodaju se implicitno za lokalne usluge, npr. UDP port 67 za DHCP Server. U WeOS 5 takva pravila moraju se eksplicitno dodati kada je vatrozid omogućen:
primjer: example:/config/ip/firewall/#> input accept dport 67 proto udp; vidjeti WeOS 5 "User Guide" za više primjera.
Podrška za olakšavanje stvaranja takvih pravila planirana je za buduća izdanja.

Važnije značajke koje nedostaju u WeOS 4 (ali postoje u WeOS 5):
     Sve značajke nabrojane da ih nema u softverskoj razini "Standard".
     L2 VPN premošćivanje ("Bridging"): u WeOS 5 moguće je pomoću OpenVPN/SSL-VPN sigurno premostiti udaljene LAN-ove.
     PSK (Pre-shared keys) za OpenVPN/SSL-VPN: WeOS 5 podržava i PSK i certifikate za sigurnu VPN autentifikaciju.
     Dinamični DNS s naprednom sigurnošću: DDNS u WeOS 5 može iskoristiti HTTPS za siguran prijenos DDNS signalizacije. Ove opcije nema u WeOS 4.
     Vatrozid - mogućnost dodavanja komentara: u WeOS 5 moguće je dodavati komentare u pravila vatrozida, što znatno olakšava upravljanje postavkama s puno pravila.
     (Za Viper-TBN) Hardverski ubrzano usmjeravanje i 1-1 NAT: WeOS 5 omogućuje hardversko odbacivanje za usmjeravanje i 1-1 NAT na Viper-TBN, što znači da se može postići kapacitet usmjeravanja do oko 2,5 Gbit/s (1,25 Gbit/s full duplex). Napomena da je odbacivanje potrebno onemogućiti kada se omogućuje vatrozid (Firewall/NAPT je moguće napraviti samo u CPU).
     (Za Viper-TBN) Dodatna podrška za IEEE 61375: s WeOS 5 Viper-TBN podržava IEC 61375-2-3 (Communication Profile/TRDP) uz već podržani IEC 61375-2-5 /TTDP). U WeOS 4 RFR-212-FB podržava samo IEC 61375-2-5 (TTDP). Zbog toga bi WeOS 5 i Viper-TBN trebali biti zadani izbor za nove IEC 61375 projekte.

WeOS 4 tehnički podaci (.pdf, en, 818 kB)   WeOS 5 tehnički podaci (.pdf, en, 456 kB)

 
 


Za više informacija posjetite Westermo web stranice ili se obratite ovlaštenom Westermo distributeru, MICROSTAR d.o.o. (e-mail).

 
MICROSTAR d.o.o. za proizvodnju elektroničke opreme, projektiranje, inženjering i trgovinu
Siget 18B, 10020 Zagreb, tel./fax: +385 1 3647 849  www.microstar.hr  westermo@microstar.hr